رمز پویا چیست؟

جهت ارتقاء سطح امنیت تراکنش های آنلاین و جلوگیری از سوء استفاده کلاهبرداران و مجرمین مجازی، بانک مرکزی ایران طرحی را برنامه‌ریزی و اجرایی کرده است. در طی این طرح، به جای استفاده از یک رمز دوم ثابت (ایستا) برای مدت طولانی که ممکن است افشا شود، رمز دوم هر کارت به صورت یک‌بارمصرف صادر می‌شود. مزیت رمز یک‌بار مصرف پویا این است که دیگر امکان کلاه‌برداری و سوءاستفاده از آن بسیار کاهش می‌یابد، چرا که رمز دوم شما همیشه در حال تغییر است و امکان لو رفتن آن کاهش پیدا می‌کند. البته اگر از افراد متخصص بپرسید خواهید دید که رمز پویا خبر چندان جدیدی هم نیست. طراحی و اجرایی کردن این رمز از سال گذشته در برنامه‌های بانک مرکزی وجود داشت و قرار بود که از خرداد امسال (۱۳۹۸) عملی شود، اما به علت یک سری مشکلات (مثل آماده نبودن زیرساخت‌های شبکه‌ای در بانک‌ها) به تعویق افتاد. اما حالا دیگر قضیه کاملا جدی است و از دی‌ماه سال ۱۳۹۸، استفاده از رمز دوم یک‌بارمصرف برای همه الزامی است. در حقیقت از این تاریخ به ‌بعد، خرید اینترنتی فقط با استفاده از رمز دوم یک‌بارمصرف ممکن خواهد بود.

نحوه فعال‌ سازی رمز دوم یکبار مصرف برای تمامی بانک‌ ها

مهم نیست که کارت بانکی شما متعلق به کدام بانک است در این بخش میتوانید با انتخاب بانک مورد نظرتان، مراحل فعال سازی رمز پویا را انجام دهید.

بانک ملی ایران


اولین و آسان‌ترین راه فعال‌سازی رمز دوم پویا برای بانک ملی، استفاده از سامانه 60 است. بعد از اینکه نرم‌افزار 60 را از سایت بانک ملی دانلود کردید، اطلاعات‌تان را وارد کنید تا رمز دوم شما هر 60 ثانیه یک‌بار تعویض شود. البته بهتر است بدانید که برای فعال‌سازی نرم‌افزار 60 هم می‌توانید به سامانه بام، دستگاه‌های کیوسک و یا خودپردازها مراجعه کنید.
راه بعدی برای افرادی مناسب است که گوشی هوشمند ندارند و یا نمی‌خواهند نرم‌افزار دانلود کنند. اولین کاری که باید بکنید این است که کد *737*60# (ستاره 737 ستاره 60 مربع) را وارد کنید. بعد از آن، عملیات ثبت‌نام اولیه، فعال‌سازی و تولید رمز اولیه به صورت خودکار برای شما انجام خواهد شد. بعد از ثبت، یک کد فعال‌سازی اولیه از طریق پیامک برای شما ارسال خواهد شد. از این به بعد هر زمان که نیاز داشته باشید، می‌توانید از طریق کد USSD رمز دوم‌تان را دریافت کنید.

بانک ملت

ابتدا نرم‌افزار رمزنگار ملت را دانلود و نصب کنید. حالا تنها کاری که باید انجام بدهید این است که به یکی از خودپردازهای بانک مراجعه کرده و در بخش «سایر خدمات» روی گزینه «فعال‌سازی رمز دوم پویا» بزنید.در این مرحله کدی برای شما صادر خواهد شد که باید آن را در نرم‌افزار رمزنگار وارد کنید تا رمز دوم یک‌بارمصرف شما صادر شود.

بانک مسکن

ابتدا به یکی از خودپردازهای بانک مسکن رفته و وارد بخش «خدمات رمز» شوید. حالا گزینه‌ای به اسم «خدمات دیگر» پیش روی شماست؛ در این بخش، روی گزینه «تخصیص رمز دوم پویا» بزنید تا در بخش بعدی، شماره همراه‌تان را وارد کنید.حالا یک رمز عبور برای شما ارسال خواهد شد. از این رمز عبور برای ورود به نرم‌افزار رمزنما استفاده کنید تا درون این برنامه بتوانید رمز دوم پویا را فعال کنید.

بانک سپه

اگر بانک طرف قرارداد شما سپه است، اولین کاری که باید بکنید این است که نرم‌افزار رمزساز سپه را دانلود کنید. برای این که فعال‌سازی اولیه انجام شود، لازم است که با در دست داشتن کارت ملی، به صورت حضوری به یکی از شعب بانک سپه مراجعه کنید. البته بهتر است این موضوع را هم بدانید که اگر قبلا «سامانه مشتری محور بانک سپه» را فعال کرده باشید، دیگر نیازی به مراجعه حضوری نیست و به صورت آنلاین می‌توانید تمام کارهایتان را انجام بدهید.

بانک کشاورزی

کاربران بانک کشاورزی هم برای فعال‌سازی رمز پویا دو راه دارند:
راه اول
راه اول این است که به یکی از خودپردازهای بانک کشاورزی مراجعه کرده و و گزینه فعال‌سازی رمز دوم را انتخاب کنید. در این مرحله یک کد هشت کاراکتری برای شما صادر می‌شود. باید دقت کنید که این کد در دو بخش به شما تحویل داده می‌شود: بخش اول در رسید کاغذی و بخش دوم در پیامک بانکی.
راه دوم
راه دوم شما این است که از سامانه SOTP استفاده کنید. البته قبل از ورود به سامانه، حتما باید نرم‌افزار ریما را روی گوشی‌تان داشته باشید.

بانک صادرات

اگر از کارت بانک صادرات استفاده می‌کنید، از دو طریق می‌توانید رمز دوم یک‌بارمصرف بگیرید:

راه اول
با همان شماره تلفنی که در حین افتتاح حساب به بانک اعلام کرده‌اید، کد *719# (ستاره 719 مربع) را شماره‌گیری کرده و روی گزینه «5» بزنید تا بتوانید شماره کارت‌تان را وارد کنید. حالا باید یک نامِ چهار کاراکتری برای کارت‌تان انتخاب کنید. در قدم بعدی باید یک رمز اولیه وارد کنید. اگر تمام مراحل بالا را انجام دادید، کار شما به آخر رسیده است. دفعه بعدی که خواستید از رمز دوم پویا استفاده کنید، کد *719*5# (ستاره 719 ستاره 5 مربع) و رمز اولیه‌تان را وارد کنید تا رمز برای شما نمایش داده شود.

راه دوم
این روش نسبت به روش اول رسمیت کمتری دارد و پیشنهاد می‌کنیم که برای حفظ امنیت، راه اول را در پیش بگیرید. اگر نه، می‌توانید نرم‌افزار راز را دانلود و راه‌اندازی کنید تا بتوانید از این طریق، رمز دوم پویا بگیرید.

بانک حکمت ایرانیان

ابتدا به یکی از شعب بانک مراجعه کنید تا یک کد اولیه برای شما صادر شود. حالا با استفاده از این کد، وارد نرم‌افزار ارس شوید تا بتوانید رمز پویای کارت‌تان را صادر کنید.

بانک صنعت و معدن

قبل از این‌که برای فعال‌سازی رمز دوم پویا اقدام کنید، نرم‌افزار رمزساز را دانلود و نصب کنید. حالا از این‌جا به بعد، دو راه پیش روی شماست:
راه اول
به یکی از خودپردازهای این بانک مراجعه کرده و گزینه «فعال‌سازی برنامک رمزساز» را انتخاب کنید. در این مرحله یک کد QR برای شما نمایش داده خواهد شد که راه ورود و استفاده شما از رمزساز است.
راه دوم
راه دوم این است که از برای فعال‌سازی رمزساز، از صفحه بانک‌داری اینترنتی در وب‌سایت بانک صنعت و معدن اقدام کنید. در بخش «تنظیمات» وارد بخش «فعال‌سازی برنامک رمزساز» شوید. حالا با وارد کردن شماره کارت و انتخاب گزینه فعال‌سازی، می‌توانید رمز دوم پویا را بگیرید.

بانک گردشگری

برای فعال سازی رمز دوم پویا در بانک گردشگری، می‌توانید از اینترنت بانک یا همراه‌بانک گردشگری استفاده کنید. فقط کافی است که وارد بخش «عملیات کارت» شده و گزینه «فعال/غیرفعال‌سازی رمز یک‌بارمصرف» را انتخاب کنید تا بتوانید رمز دوم‌تان را بگیرید.اگر از اینترنت بانک استفاده می‌کنید، این کار را می‌توانید در بخش «کارت‌های من» انجام بدهید. کارت مدنظرتان را انتخاب کرده و روی گزینه «مدیریت نوع رمز دوم» بزنید تا عملیات صدور رمز شروع شود.

بانک تجارت

ابتدا به یکی از خودپردازهای بانک مراجعه کرده و در بخش «سایر خدمات»، وارد فعال‌سازی رمز دوم پویا شوید. در این مرحله دو کد از طریق رسید کاغذی و پیامک برای شما صادر می‌شود. حالا باید نرم‌افزار همراز را دانلود کرده و با این دو کد، وارد آن شوید. حالا در این نرم‌افزار می‌توانید رمز دوم پویا را صادر کنید.

بانک شهر

ابتدا نرم‌افزار رمزنت را دانلود و نصب کنید. حالا باید با مراجعه حضوری به یکی از شعب بانک، درخواست صدور رمز دوم یک‌بارمصرف را ثبت کنید تا یک کد QR و کد پیامکی برای شما ارسال شود. قدم بعدی این است که وارد نرم‌افزار رمزنت شده و این کدها را وارد کنید تا بتوانید رمز دوم پویا را بگیرید.

بانک دی

برای این کار به نرم‌افزار ارس نیاز دارید. بعد از دانلود و نصب این نرم‌افزار، دو راه پیش روی شماست:
راه اول
به صورت حضوری به یکی از شعب مراجعه کنید تا کد QR و کد پیامکی برایتان صادر شود. سپس با استفاده از این دو کد، وارد نرم‌افزار شده و رمز پویا را صادر کنید.
راه دوم
وارد سامانه اینترنت‌بانک دی شده و گزینه فعال‌سازی رمز دوم یک‎بار مصرف را انتخاب کنید. حالا یک کد QR برای شما صادر می‌شود. این کد را داخل نرم‌افزار ارس اسکن کنید تا بتوانید رمز پویایتان را صادر کنید.

بانک اقتصاد نوین

قبل از همه چیز، نرم‌افزار ارس را روی گوشی‌تان نصب کنید. سپس با مراجعه حضوری به یکی از شعب بانک، درخواست صدور رمز پویا را ثبت کنید تا یک کد QR یک کد پیامکی برای شما صادر شود. با استفاده از این دو کد، وارد نرم‌افزار ارس شده و برای صدور رمز دوم یک‌بارمصرف اقدام کنید.

بانک پارسیان

ابتدا نرم‌افزار پارسیان من را دانلود و نصب کنید. سپس به یکی از خودپردازهای این بانک مراجعه کرده و از بخش «خدمات رمز»، گزینه «فعال‌سازی رمز دوم یک‌بارمصرف» را انتخاب کنید. حالا کدی از طریق پیامک برای شما ارسال خواهد شد. این کد را در نرم‌افزار پارسیان من وارد کنید تا بتوانید رمز پویا را بگیرید.

بانک سامان

کاربران بانک سامان هم برای فعال‌سازی رمز دوم پویا دو گزینه دارند:
راه اول
اول نرم‌افزار رمزینه را دانلود و روی گوشی‌تان نصب کنید. سپس با مراجعه حضوری به یکی از شعب بانک، درخواست دریافت رمز پویا را ثبت کنید تا دو کد برای شما صادر شود: کد QR و کد عددی. زمانی که وارد نرم‌افزار شدید، این دو کد را وارد کنید تا بتوانید رمز دوم یک‌بارمصرف را بگیرید.
راه دوم
آیا نت‌بانک سامان را قبلا فعال کرده‌اید؟ پس وارد بخش «مدیریت کارت» شده و گزینه «فعال‌سازی رمز دوم یک‌بارمصرف» را انتخاب کنید. حالا باید روی گزینه «فعال‌سازی برنامک» کلیک کنید تا یک کد برای شما صادر شود. سپس وارد نرم‌افزار رمزینه شده و سه کد وارد کنید (دو کد در مراجعه حضوری به بانک صادر شده و یک کد هم از طریق نت‌بانک). حالا بعد از ورود این کدها، می‌توانید رمز پویایتان را دریافت کنید.

بانک آینده

اول از همه، نرم‌افزار ریما را که مخصوص بانک آینده است، دانلود و نصب کنید. سپس به یکی از خودپردازهای این بانک مراجعه و گزینه «عملیات رمز» را انتخاب کنید. در این قسمت باید شماره تلفن همراه‌تان را وارد کنید (همان شماره‌ای که در حین افتتاح حساب به بانک داده‌اید).حالا دو کد برای شما صادر می‌شود:
کد اول از طریق رسید کاغذی و کد دوم از طریق پیامک. زمانی که وارد نرم‌افزار ریما شوید، با گزینه‌های «کد دریافتی از دستگاه» و «کد دریافتی پیامکی» روبرو خواهید شد. هر کد را در بخش خودش وارد کنید تا بتوانید رمز دوم یک‌بارمصرف‌تان را بگیرید.

بانک انصار

ابتدا نرم‌افزار ارس را دانلود و نصب کنید. سپس به صورت حضوری به یکی از شعب مراجعه کرده و درخواست دریافت رمز پویا را ثبت کنید تا یک کد اولیه برای شما صادر شود. حالا با این کد می‌‍توانید وارد نرم‌افزار ارس شده و رمز پویای کارت‌تان را صادر کنید.

بانک پاسارگاد

اگر طرف قرار شما بانک پاسارگاد است، برای دریافت رمز دوم یک‌بارمصرف دو راه دارید، اما قبل از این‌که این دو راه را نشان بدهیم، لازم است که همراه‌بانک پاسارگاد روی گوشی شما فعال شده باشد. اگر قبلا فعال نکردید، به صورت حضوری به یکی از شعب مراجعه کرده و این کار را بکنید.
راه اول
بعد از ورود به همراه‌بانک، روی گزینه «سایر» و سپس «عملیات کارت» بزنید. حالا باید روی گزینه «فعال/غیرفعال‌سازی رمز یک‌بارمصرف کارت» کلیک کنید تا رمز پویای شما صادر شود.
راه دوم
در سامانه بانک‌داری مجازی بانک پاسارگاد، وارد بخش «کارت» و سپس «کارت‌های من» شوید تا بتوانید کارت مدنظرتان را انتخاب کنید. حالا کارتان را با ورود به بخش «عملیات» و گزینه «مدیریت نوع رمز دوم» ادامه بدهید.