مشخصات تلسکوپ جیمز وب
این تلسکوپ توسط اداره هوانوردی و فضایی امریکا (ناسا) با همکاری آژانس فضایی اروپا و کانادا رهبری می شد و مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا در کشور مریلند توسعه آن مدیریت می شد. پیمانکار اصلی این تلسکوپ خارق العاده نورثروب گرامن است. دارای ابعاد 197/20در 162/14 و جرم پرتاپ 4/6161 کیلوگرم می باشد. آینه اولیه ی آن دارای 18 بخش آینه ی شش ضلعی است که از جنس بریلیم با روکش طلا است. تلسکوپ جیمز وب قابلیت جمع آوری نوربه مساحت 25 متر مربع را دارد که تقریبا 6 برابر هابل می باشد. بسیار سبک تر از هابل است.
تلسکوپ هابل توانایی مشاهده و عکس برداری از طیف نور فرابنفش مرئی و نزدیک مادون قرمز را داشت در صورتی که جیمز وب محدوده ی فرکانس پایین تر از نور مرئی با طول موج بلند تا مادون قرمز میانی را می تواند رصد کند. به دلیل استفاده ی مادون قرمز درون آن تلسکوپ باید بسیار سرد و دمای 50 درجه زیر کلوین داشته باشد. در جایی که لایه ی بادبادکی شکل ان از گرمای خورشید، ماه و زمین محافظت می کند قرار دارد. چندین هزار دانشمند در ساخت و تست آن کشور های مختلف حضور داشتند. تلسکوپ قابلیت ثبت تصوایری را دارد که تا به حال تلسکوپ ها نداشتد. تاریخ راه انداز آن 25 دسامبر 2021 می باشد که تا سه شنبه 21 تیر در حال تست بوده است. برای مدت 10 سال به فضا فرستاده شده است که در حال حاضر حدود 6 ماه آن گذشته است.
اولین رونمایی
بعد از گذشت 6 ماه تست و آزمایش انتظارها به پایان رسید. اولین عکس ارسالی تلسکوپ جیمز وب در شامگاه دوشنبه ساعت 1:30 به وقت ایران و 5 عصر به وقت شرقی با حضور جو بایدن رئیس جمهور امریکا و با سخنرانی آن در کاخ سفید رونمایی شد. این تلسکوپ تحولی عظیم در علم ستاره شناسی پدید آورده است و عکس آن نمایی بسیار جذاب و دیدنی از پهنه ی کیهان را نشان میدهد که گروه گسترده ای خوشه های کهکشانی وکم نور را به تصویر می کشد که 13 میلیارد سال قبل آغاز جهان به وجود آمده بودند و تا به حال این تصاویر از فضا دیده نشده بود. ستاره شناسان 30 سال انتظار مشاهده ی چنین تصویری را داشتند. روز سه شنبه ساعت 12 ظهر به وقت ایران عکس های رنگی با وضوح بالای آن منتشر می شود.
رئیس ناسا بیل نلسون در باره این عکس گفت: « این عمیق ترین تصویری است که از جهان گرفته شده است و نسبت آن به کل جهان مانند نسبت یک دانه شن در برابر انگشتان یک انسان به کل جهان است.» این تصویر به وسیله ی دوربین فروسرخ نزدیک به تلسکوپ فروسرخ گرفته شده است. شامل تصاویر متعدد در طول موج های مختلف نور است که در طول 12:30 ساعت گرفته شده که با تلسکوپ هابل هفته ها طول می کشید.
جوبایدن بعد از شنیدن توانایی و قابلیت های تلسکوپ جیمز وب آن ها را تشویق و تحسین کرد و گفت ما میتوانیم چیزهایی را ببینیم که کسی قادر به تماشای آن نیست و کارهایی می کنیم که بقیه توان انجام دادن آن را ندارند.
اهداف ساخت جیمز وب
اولین هدف ساخت این تلسکوپ این بود که نخستین ستاره ها و کهکشان های جهان را ببینند. به وسیله ی آن جهان را برای اولین بار پس از روشن شدن آسمان مشاهده کرد. هدف دیگر آن قرار گرفتن در فاصله 1150 سال نوری از زمین در کنار سیاره گازی غول پیکر WASP-96 b بود. هدف سوم آن سیک خوشه کهکشانی شامل پنج کهکشان به نام پنج قلوی استفان بود که 290 سال نوری با زمین فاصله دارد.
دیدگاه خود را بنویسید